Lion eats Apple

Er is al veel over geschreven op internet; de Leeuw voor de Mac computers. Voor diegenen die dit lezen toch nog even een kort verslag van mijn ervaringen.

Ik heb lang getwijfeld of ik Lion (het nieuwe operating system voor de Mac) wel op mijn Macbook zou installeren. Ik ben altijd wel in voor nieuwe technologie, het is nieuwsgierigheid die me drijft. Het willen weten wat nu weer nieuw is, welke functionaliteit me zal verwonderen, hoe het nieuwe design eruit ziet. Zijn de nieuwe kleuren en vormen van deze tijd?

Gedicht:
Ik geniet van nieuwe technologie die werkt
Ik neem bugs voor lief, want ze zijn zo alledaags
Bugs in oude technologie zijn vaak onoplosbaar
Bugs in nieuwe technologie geven hoop, hoop op een spoedige oplossing
Daarom gebruik ik de nieuwste technologie met veel plezier

Bij Zuyd hebben we afgelopen zomer onze digitale leeromgeving Blackboard gemigreerd van versie 8 naar versie 9. Als PS bij dit gedicht vraag ik me nu af:
“Van Blackboard 8 naar Blackboard 9! Wordt het een zegen?”
Afgelopen weekend zat mijn nichtje die sinds kort ook bij Zuyd studeert op haar eigen verjaardagsfeestje nog te foeteren over Blackboard. En dat alleen maar als reactie op de vraag hoe haar nieuwe studie bevalt. Blackboard was niet beschikbaar, juist op het moment dat de docent zijn presentatie nodig had om les te kunnen geven. Uiteraard stond die presentatie op Blackboard. Eén ding is duidelijk: als zoiets maar één keer gebeurd, het blijft toch verschrikkelijk lang hangen. Maar nu gauw terug naar de Leeuw.

Ondanks de in het gedicht gedemonstreerde intuïtie ben ik redelijk terughoudend omgegaan met Lion. Dat kwam doordat ik op internet ben gaan zoeken naar de eerste ervaringen van gebruikers. Dat lukte aardig door gewoon even te Googlen. De meeste reacties waren niet positief; van ‘mijn computer is traag geworden’ tot het niet meer functioneren van diverse software. Ergens op internet stond een lijst met software waarbij elk pakket werd ingedeeld in een categorie. De categorieën varieerden van ‘alles ok’ via ‘probleempjes’ tot ‘niet compatibel’. En dan had je nog de categorie ‘niet getest’, een tamelijk onzekere factor. Een deel van de software die ik zelf gebruik kwam in de lijst voor in de categorie ‘problemen’. Dus heb ik nog even gewacht…

Uiteindelijk, na enkele weken kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en heb ik Lion gedownload uit de App Store van Apple. Gelukkig heb ik een snelle internetverbinding en verliep de download vele malen sneller dan wat ik op internet had gelezen. De installatie verliep vervolgens ook als een trein.

Voor mijn werk heb ik de software (de Authoring Manager (AM)) van ons digitaal toetssysteem (Questionmark Perception (QMP)) nodig. Die software draait echter uitsluitend onder Windows. Ik gebruik Parallels Desktop om virtuele computers te draaien, op die manier kan ik Windows 7 onder Lion gebruiken. In die Windows 7 omgeving loopt dan weer die AM. Dan heb ik daar ook Outlook lopen, omdat onze server (bij Zuyd) nog niet compatibel is met de nieuwste Mac varianten van Outlook. Dat gaat allemaal prima. Laatst nog een update van Parallels Desktop geïnstalleerd die gebruik maakt van typische Lion  functionaliteit. Bij de aankondiging van deze update werd beloofd dat deze ook wat sneller zou werken onder Lion.

Na enkele weken met Lion te hebben gewerkt vond ik mijn Mac eigenlijk toch wel traag worden. Hadden al die klagers gelijk? Ergens op internet had ik ook gelezen dat iemand het geheugen van zijn Mac van 4GB naar 8GB had opgewaardeerd en dat Lion toen veel soepeler werkte. Idee! Eens kijken wat 4GB extra kost. Dat was even schrikken, maar liefst €400 en dan komen daar wellicht ook nog inbouwkosten bovenop. De 2x2GB die in mijn Macbook zaten moesten eruit en daarvoor in de plaats moest er 2x4GB worden ingebouwd. Collega Frans bevestigde vervolgens wat ik ook al op internet had gevonden: Standaard geheugen van een paar tientjes doet het ook. Dus via internet voor nog geen €58 8GB (2×4) geheugen besteld en zelf ingebouwd.

Geweldig! De Macbook Pro loopt als een hogesnelheidstrein. Ik kan nu meer geheugen toekennen aan een OS dat ik in Parallels Desktop draai, waardoor ook dat veel soepeler en gewoon duidelijk vele malen sneller loopt. Conclusie: die €58 zijn hun geld (hùh?) meer dan waard! Een aanrader voor iedereen die Lion op zijn Mac draait en daar nog wat zware toepassingen bovenop.

“Was getekend”: Een gelukkige nieuwste technologie gebruiker.

Geef een reactie