Goedkope windmolen kopen

Gratis stroom! Dat klinkt goed, niet waar!? We denken op dit moment dan al snel aan zonnepanelen, aan de hoge kosten (de investering) en de terugverdientijd. En dan vragen als: ‘Hoe krijg ik ze goed en veilig op mijn dak?’, ‘Welke garantie heb ik?’ en ‘Wat als mijn leverancier failliet gaat?’. Zijn er alternatieven? Ja, die zijn er; van warmte wisselaars tot windmolens. Windmolens?

Vroeger als kind hadden we van die plastic windmolentjes op een stokje. Die draaiden al als je er zachtjes tegen blies, maar die wekten geen stroom op (haha). Ja, je kunt nu al stroom opwekken met kleine molentjes, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Je kunt er hooguit een klein lampje van laten draaien. Wil je echt stroom produceren met een molen, dan moet die groot zijn. Dat is dan ook weer relatief. Er zijn molens van beperkte afmetingen die je vrijwel overal kunt plaatsen, maar die moet je dan zelf uit China (of elders) importeren en alles zelf monteren en aansluiten. Niet iedereen is daar handig in. Een molen waar je je hele huis mee van stroom kunt voorzien is groot. Zo groot dat die niet zomaar overal kan en mag worden geplaatst. Je moet er zelfs een vergunning voor aanvragen.

Heb je er nog zin in? Te veel gedoe? Dan is hier de oplossing: koop samen met anderen een windmolen!

Ja hoor, je leest het goed. Dat kan… een kwestie van een formuliertje invullen. Hoe? Bezoek de website van de Windcentrale. Daar kun je aansluiten bij de coöperatie van eigenaren. Samen kopen die eigenaren twee grote windmolens op de Noordzee. Voor jouw aandeel in winddelen krijg je gratis groene stroom geleverd. Gewoon thuis in de meterkast. Laat ik duidelijk zijn: je moet eerst investeren in die winddelen. Dat moet je dus terugverdienen, maar aangezien de prijs van elektrische stroom alleen maar stijgt, zou dat wel eens sneller kunnen gaan dan je denkt.

Al met al: gratis groene stroom… een kleine moeite, al is dat ‘gratis’ natuurlijk een sprookje. Over je eigen groene stroom uit de molen betaal je gewoon energiebelasting. Dat is raar. Je produceert zelf voor eigen gebruik en toch moet je belasting betalen. Sinds wanneer moeten we btw betalen over de sla uit eigen tuin, zelfs als die aan de andere kant van de stad ligt? Daarnaast betaal je ook netwerkkosten, maar dat ligt voor de hand, jouw stroom wordt wel door het landelijk netwerk gestuurd om bij jouw deur te komen. Tot slot draag je ook nog bij aan de jaarlijkse onderhoudskosten van de molen. Als je dan de investering in die winddelen erbij optelt, dan kost die stroom natuurlijk wel wat. Wel is die stroom uiteindelijk veel goedkoper dan die we via onze energieleverancier kopen.

Er is ook een nadeel: alleen Greenchoice kan die stroom van de molens bij jou thuis afleveren, dus moet Greenchoice jouw energieleverancier zijn (of worden). Een overstap wordt overigens eenvoudig door Greenchoice geregeld.

Vergelijk je een investering in winddelen met die in zonnepanelen dan lopen we tegen een interessant dilemma aan. De investering in winddelen is veel lager dan die in zonnepanelen, waardoor die investering een stuk sneller is terugverdiend. Als je echter bedenkt dat je bij winddelen energiebelasting, netwerkkosten en onderhoud moet betalen dan wordt de netto prijs per kWh voor stroom uit zonnepanelen wel een stuk goedkoper. Het gevolg is dan ook dat je na de langere terugverdientijd veel meer aan de stroom uit zonnepanelen verdient dan aan de stroom uit winddelen. Dus hoe langer de levensduur hoe voordeliger zonnepanelen worden.

Als je snel al wat wilt verdienen zonder een grote investering en veel gedoe, dan zou je dus kunnen kiezen voor winddelen. Heb je veel spaargeld en een dak dat geschikt is voor zonnepanelen, dan kies je dus voor zonnepanelen. Maar toch… waarom geen combinatie? Stel je kunt met de zonnepanelen niet alle stroom opwekken die je nodig hebt, dan koop je er toch een paar winddelen bij?!

En dan ook nog… de technologie van zonnepanelen ontwikkelt zich snel, erg snel. Ik verwacht binnen enkele jaren al een nieuw type zonnepaneel dat veel goedkoper is en daarbij ook nog een hoger rendement heeft. De vraag is dan of je het prijsverschil tussen de huidige generatie zonnepanelen en het nieuwe type in de tussentijd al hebt kunnen terugverdienen. Misschien toch nog even wachten dan maar.

Geef een reactie