Digital media literacy

Naast mijn essay Help! De stroom valt uit (pleidooi voor meer aandacht voor digital media literacy) heb ik nu ook de bijbehorende presentatie (Prezi) gepubliceerd. Lees hier een samenvatting.

Afgelopen vrijdag heb ik de presentatie live gepresenteerd in Heerlen bij Zuyd. Na de presentatie hebben de aanwezigen nog kort gediscussieerd over het onderwerp ‘digital media literacy’.

Een belangrijke vraag: “Wie moet nou het voortouw nemen? Wie toont nu leiderschap?” Mijn antwoord: het gaat over kennis en competenties (en laten we hier nu geen discussie over wat dat dan precies allemaal is beginnen ;-)), belangrijke kennis en competenties voor het onderwijs maar ook breder voor de samenleving. We moeten studenten opleiden voor werk in de toekomst. Dan moeten we studenten ook digital media literate maken. Wie moet dat dan doen, hebben we voldoende docenten die dat kunnen? Zo ja, dan ligt er een nieuwe markt open voor Zuyd: het digital media literate maken van werknemers van instellingen en bedrijven in de regio. Dus Zuyd, neem de leiding!

Een belangrijke opmerking: “Onze collegezalen zijn niet geschikt voor digitaal ondersteund onderwijs. Er zijn te weinig stopcontacten en het tafelblad staat schuin. Dat laatste is misschien goed om te lezen of te schrijven, maar laptops en tablets schuiven er voortdurend van af.”

En tot slot een advies van een van de aanwezigen: “Geen het onderwerp een andere ‘naam’, met meer bite en vermarkt het. Het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan deze kennis en bijbehorende competenties.” Nou… heb ik dat… zal ik dan maar een eigen bedrijf beginnen, ZP-er* worden met personeel??? Wie doet mee?

Werk aan de winkel, zou ik zeggen.

 

* ZP = Zelfstandig Professional

Eén antwoord op “Digital media literacy”

  1. Hoi Jack,

    nou…gelukkig dan toch nog je presentatie kunnen zien. Vrijdag zat ik hopeloos in de sneeuwfile! Ziet er erg mooi uit!

    Tot 1 maart…

    Groet,
    Brigitte Doornhein

Geef een reactie