Gelezen: Easycratie


Dit boek leest lekker weg. Je wordt al gauw gegrepen door de stimulerende ideeën en de herkenbare voorbeelden. Ik ben vooral enthousiast over easycratie vanwege de manier van denken. Niet zeuren om geld, maar snel en eenvoudig resultaat boeken door grootschalige samenwerking. Die wordt mogelijk gemaakt door ICT (het internet, social media, e.d.). Easycratie betekent pragmatisch handelen en morgen beginnen! Klinkt dat niet als muziek in de oren? De schrijvers positioneren de term ‘easycratie’ naast de term ‘bureaucratie’.

Citaat: De easycratie is een poging om de leukste en makkelijkste manier van bureaucratie uit te vinden.

Volgens de schrijvers is bureaucratie wel degelijk nodig. Als voorbeeld bespreken ze een voorbeeld van een broodje haring dat ons zonder enige vorm van regelgeving en controle daarop wel eens slecht zou kunnen bekomen.

In het boek wordt omschreven waarom kennisontwikkeling en innovatie versnelt (hfdst.4). Het gaat vervolgens over de dynamiek en slagkracht van netwerken (hfdst.5). Na hoofdstukken over talent, waardebepaling en zingeving volgen voorbeelden uit de profit en non-profitsector. Door even stil te staan bij die voorbeelden leer je zelf ook easycratisch denken.

Een voorbeeld van easycratisch denken is 7 Days of Inspiration.

Easycratie kun je als app gratis installeren op de iPad (of de iPhone).
Gratis downloaden via Lifehacking.nl.
Of als papieren boek kopen via managementboek.nl of bol.com of …
Of het digitale boek kopen. De digitale versie is overigens een stuk goedkoper en zo hoort dat ook. 😉

Er is ook een website over easycratie.

Geef een reactie