Bibliotheek: informatie, informatie, informatie… of toch niet?

ICTIk ben I-adviseur bij Zuyd. In Nederland noemen we dat meestal ICTO-adviseur. ICTO staat voor ICT in het Onderwijs. In de rest van de wereld wordt bijna altijd over IT (Information Technology) gesproken en wordt de ‘C’ van communicatie weggelaten. Nou hebben wij niet alleen die ‘C’ weggelaten, maar ook de ‘T’. Het gaat namelijk niet primair om technologie, maar hoe je die technologie t.b.v. onderwijs en onderzoek kunt gebruiken.

Die ‘I’ van I-adviseur staat voor ‘Informatie’, maar ook voor een heleboel andere goede, leuke en ‘Inspirerende’ dingen zoals ‘Innovatie’. Maar laat ik het eerst maar eens hebben over het I-woord: informatie.

boekenOver een week kan ik schrijven: “Ik was I-adviseur bij Zuyd. Ik ben Teamleider Bibliotheek bij de Zuyd Bibliotheek.” Nog niet begonnen of ik word ook daar al om de oren geslagen met ‘Informatie’: informatie professionals, informatie makelaars, informatie punt, informatievaardigheden, enz. Hoe zat dat ook alweer met ‘information overload’?

Als ik mensen die me kennen vertel van deze overgang, kijken ze me soms een beetje meewarig aan. Is dit wel logisch? Van I-adviseur met ICT en technologie naar een bibliotheek met boeken? Ja, ja en nog eens ja! Als ‘informatie’ al niet de link is, dan is het wel ‘innovatie’. Je probeert als I-adviseur een bijdrage te leveren aan vernieuwing en verrijking van het onderwijs; een bijdrage aan de innovatie in het onderwijs. In de bibliotheekwereld vinden doorlopend innovaties plaats. Daar ga ik me dus thuis voelen en ook daar kunnen we als team Bibliotheek een bijdrage leveren aan de innovatie in het onderwijs.

De goede lezer heeft nog een ander woord met een ‘i’ gezien: Inspiratie. Ik word warm van gedrevenheid en passie bij mensen. In het I-team had ik te maken met collega’s die bulken van de inspiratie. Verandering en vernieuwing… het kan hun allemaal niet snel genoeg gaan. Het zijn professionals die niet achter elke hype aanlopen, maar doen aan trendwatching (mooi woord toch?!). Daaruit filteren zij die trends en ontwikkelingen in en buiten onze organisatie die van belang zijn voor zowel strategisch, tactisch als operationeel beleid. In die zee van inspiratie ben ik de afgelopen jaren meegenomen.

Bij de bibliotheek werken ook superprofessionals (wel eens de ‘superlibrarians’ genoemd) met veel inhoudelijke kennis van zaken. Dat inspireert mij dan ook weer bij de nieuwe uitdaging die ik aanga. Ik weet zeker dat ik gedrevenheid en passie zal vinden bij mijn nieuwe collega’s in de bibliotheek en wil hun meenemen naar de nieuwe wereld van informatie, innovatie en inspiratie.

Zo had de titel van dit bericht dus ook “Bibliotheek: informatie, innovatie, inspiratie” kunnen heten.

informatiewereld

 

Geef een reactie