Educause in Utrecht

Elk jaar vindt in de USA een grote conferentie over ICT in het onderwijs plaats: de EDUCAUSE. De conferentie vindt telkens in een andere stad plaats, dus ook naast de conferentie is er wel wat te beleven. Dit jaar staat het te gebeuren in Philadephia (Pennsylvania) van 18 t/m 21 oktober.

EDUCAUSE is a nonprofit association whose mission is to advance higher education by promoting the intelligent use of information technology.

Elk jaar mogen twee collega’s daar nieuwe inspiratie opdoen. Dat leidt tot een volle tank met nieuwe energie en enthousiasme. Eenmaal geweest willen ze wel elk jaar weer terug. Het werkt verslavend. Hier vind je het programma van dit jaar. Collega Rienke en Frans hebben beloofd over hun ervaringen aldaar te twitteren en te bloggen. Frans blogt momenteel over weblectures en zal daar ook over de EDUCAUSE verslag doen. Rienke blogt op haar nieuwe weblog. Collega Judith heeft een vooruitblik op de reis van haar collega’s dit jaar op haar weblog geschreven. Onderaan in dat bericht van Judith staan ook links naar de ervaringen van Judith en Marcel vorig jaar.

Omdat ze daar in Amerika doen wat ze prediken (teach what you preach) kun je de conferentie ook zelf online volgen. Je moet daar voor inschrijven en ook dat kost best veel geld. Daar staat tegenover dat je twee halve en twee hele dagen de conferentie online kunt bijwonen en een keuze uit veel verschillende sessies kunt maken. Veel van die sessies zijn ook online interactief ingericht. Je kunt gewoon vanaf je eigen computer reageren op de presentatie en deelnemen aan polls.

Om het leerrendement van een online deelname te vergroten kun je met collega’s samen naar de presentaties kijken, om er vervolgens ook samen over te praten. Leren is tenslotte een sociaal proces. Niet alleen beklijft het geleerde op die manier beter, maar het wordt ook gemakkelijker om iets met het geleerde te doen. Je hoeft anderen, die zelf hebben meegedaan, niet meer te overtuigen maar kunt gelijk samen aan de slag om vernieuwing te ontwikkelen. Dat moeten ze bij SURF ook hebben gedacht.

SURFfoundation organiseerde ‘EDUCAUSE in Utrecht’. Dus ik dacht: “Laat ik dat ook delen in mijn blog”. Toen ik echter vlak voor publicatie van dit bericht de links testte, kwam ik tot de ontdekking dat de publicatie van dat event bij SURF niet meer zonder meer te te vinden is. Hieronder mijn oorspronkelijke tekst.

Kiezen tussen een reis over de oceaan of drie dagen voor een computerscherm meedoen is één ding, maar er is nog een alternatief: SURFfoundation organiseert EDUCAUSE in Utrecht. Op dat moment en die plek neem je bewust de tijd voor deze conferentie in gezelschap van gelijkgestemde collega’s. Een prachtig leermoment:

Dit jaar organiseert SURFfoundation op 19 en 20 oktober 2011 Educause voor thuisblijvers. Deelnemers kunnen in Utrecht de belangrijkste sessies van Educause gezamenlijk online volgen via een videoscherm en met elkaar bespreken. Bekijk hier de opzet van het programma.

Mocht je als lezer nou op het idee komen om te gaan Googlen op ‘EDUCAUSE in Utrecht’ dan vind je zeker wel informatie over het genoemde event (bijvoorbeeld hier). Doe ik iets verkeerd? Probeer dan maar eens in te schrijven. Dan wordt gevraagd om een inlognaam en wachtwoord of je wordt doorgeleid naar de ‘SURFfoundation inschrijfportal’ waar het Utrecht-event niet meer te vinden is. Dat kan twee dingen betekenen; of het maximum aantal deelnemers is bereikt of het gebeuren is afgelast vanwege te weinig belangstelling. Iemand die het weet? Bij SURFfoundation weten ze het!

De bijeenkomst ‘Educause in Utrecht’ is inderdaad door te weinig aanmeldingen geannuleerd.

SURFfoundation heeft wel een blog ingericht om collega’s op Educause te volgen:http://surfedu.wordpress.com/

Overigens kun je op de website van de EDUCAUSE het hele jaar door terecht voor informatie over ICT&onderwijs. Kijk maar eens naar de vele resources die zij vrij online beschikbaar stellen. Vanuit de EDUCAUSE wordt ook jaarlijks het Horizon Report geschreven. Daarin worden de belangrijkste trends op het gebied van ICT en Onderwijs beschreven, waarbij wordt aangegeven op welke termijn de omschreven technologie naar verwachting een rol zal gaan spelen.

Each year, the Horizon Report describes six areas of emerging technology that will have significant impact on higher education and creative expression over the next one to five years. The areas of emerging technology cited for 2011 are:

Time to adoption: One Year or Less

  • Electronic Books
  • Mobiles

Time to adoption: Two to Three Years

  • Augmented Reality
  • Game-based Learning

Time to adoption: Four to Five Years

  • Gesture-based Computing
  • Learning Analytics

3 antwoorden op “Educause in Utrecht”

Geef een reactie