Papieren boeken zijn geschiedenis

Ha… wat een uitspraak, maar ik durf. Een aantal argumenten voor:
– verkoop digitale boeken stijgt snel: Amerikaanse ebookverkoop verdubbeld tegenover begin 2010 en Ebooks nu grootste categorie boeken in VS
– verkoop tablets neemt snel toe (hebben e-readers nog toekomst?)
– lezen op een smartphone is niet onmogelijk, best te doen eigenlijk
– gewicht neemt niet toe bij meer boeken, volume neemt niet toe bij meer boeken
– een tablet is niet echt (veel) zwaarder dan een papieren boek
– met een tablet kun je nog veel en veel meer
– interactieve en multimediale mogelijkheden
Er wordt veel geschreven over de inzet van tablets in het onderwijs. Onze jeugd groeit er mee op en als ze ook de leercontent vanaf een tablet gaan gebruiken dan wordt een tablet of vergelijkbaar mobiel device in de toekomst iets gewoons, iets dat je dagelijks gebruikt. Het is ook zo gemakkelijk, informatie van overal, elk boek, gewoon ff downloaden en lezen maar zowel online als offline, altijd en overal.

Argumenten tegen:
– een digitaal boek ruikt niet
– je voelt geen papier
– schittert in het zonlicht

Vul maar aan… Dan doe ik af en toe een update van dit bericht.

Mijn conclusie: De tablet zal het boek, het tijdschrift, de computer en de laptop zoals we die nu kennen vervangen, dus… Papieren boeken zullen langzaam maar zeker verdwijnen. En is dat zo erg? Geen papier meer verspillen en alle mobiele apparaten op zonne-energie? Je leest overal signalen in die richting, zelfs de bibliotheken stellen zich de vraag of ze niet sneller ‘digitaal moeten gaan’. Een leuke discussie daarover en de nieuwe rol voor bibliotheken vind je in dit blog van twee collega’s.

In de muzieksector zie je een vergelijkbaar voorbeeld. De platenzaak is snel uit het straatbeeld aan het verdwijnen, uitzonderingen die wat extra’s te bieden hebben (bijvoorbeeld veel inhoudelijke kennis over een uitvoering) daargelaten. Wat zijn platen? De spellingchecker herkent zelfs het woord ‘platenzaak’ niet meer. Veel jongeren hebben nog nooit een platenspeler gezien. ‘Vinyl’ is het nieuwe mode-woord. Het zijn de nerds die deze term kennen en dan zijn er plotseling toch platenzaken. Op het moment dat ik dit schrijf zijn het er nog maar liefs 124 in Nederland en 42 in België. Kun je over een tijdje zelf controleren of dat aantal verandert, wie weet neemt dat aantal wel toe. Hetzelfde geldt ook voor de CD. Over tien jaar gaan jongeren naar het museum om een CD-speler te bekijken.

Eén antwoord op “Papieren boeken zijn geschiedenis”

  1. Van de week wilde ik de nieuwe cd van Radiohead aanschaffen. Die was nog niet leverbaar, maar de LP lag al klaar voor de verkoop. Voor de liefhebbers is de LP dus nooit weggeweest. Moet ik wel eerljk zeggen dat ik heb gewacht op de CD release.

Geef een reactie